úterý 5. března 2019

Chvilka v kuchyni #9

Pěkný úterní večer,

Minulý týden jsem se v kuchyni vcelku činila, zejména v dezertech, ale pěkně vše popořádku... :-)


MioMatové polévky milujeme, a tak se snažím zkoušet nové kombinace. Na druhou stranu se nám rozmáhá "nešvar" v podobě neustálého se vracení k batátové, bramborové a mixované stálici. Ty už jsem vám ani nefotila... :-)

Z novinek to byl žampionový krém. Původně měl být s mrkví, ale nakonec jsem k žampionům přidala jen cibuli. Já houby nejím, a tak jsem zbylé dochucení nechala na manželovi, který byl pak hlavním strávníkem.


Druhou variantou byla polévka z brambory, mrkve, kapusty a trochu červené čočky. Vždy dochutím kořením do polévky (od Antonína), sušenými bylinkami a solí. Byla moc dobrá.


I vývat se zeleninou a drobením jsme si uvařili. Prostě polévkoví maniaci... :-)


Testoviny s boloňskou a kopou strouhaného sýru? Tomu se nedá odolat a samozřejmě jsem si přidala.


Stejně tak když jsem o pár dní později dělala těstoviny se smetanovou omáčkou, se šunkou a zeleninou.  Ty měly i veliký úspěch u holek. 


Nedělní kachánka se zelím a knedlíkem už dlouho nebyla. Pekla jsem ji ještě společně s vepřovým masem. Celkově jsem ji pekla přes čtyři hodiny (téměř pět) a rozpadala se na jazyku. Ano, je to klasika, kterou naprosto milujeme. 


Také si děláte zobací talíře? Já se tentokrát vydala do oblíbeného řeznictví a zakoupila medovou šunku. Byla výborná. Holky pak chtěli ještě párečky a olivy. Ano, typicky dětský výběr... :-) 


Škvarkové placky přišly k chuti. Jednoduchá večeře s hrnkem čaje? Proč by ne!
Kdo je má také rád? Pokud hledáte recept, tak i SEM na blog jsem jej také dávala.


Kokosovo čokoládovou bábovku jsem musela z formy dostávat trochu násilím. nějak se mi potvora přilepila. Ale i tak byla moc dobrá a bzry upeču zase... :-) 


Poslední dobou jsem si oblíbila tyto lehké dortíky ze smetany. Jsou jednoduché - na dno dáte sušenky (máslové či esíčka) a trochu je polijete mlékem, aby se rozpustily. Smetanu vyšleháte, řidáte zakysanku a želatinový ztužovač a opět vyšleháte. Nalijete na sušenky, ozdobíte a necháte ztuhnout. Jednoduché a výborné.



Z miomatu je i výborná kaše. My máme rádi rýžovou s kokosem. Tu holky jedí tak, až se jim dělají pověstné boule za ušima... :-)


Prvně jsem zkusila dort Pavlova a jsem nadšena. Nejprve jsem dělala v podobě mini dortíčků - recept najdete ZDE....



...v neděli jsem pak upekla velkou, klasicky dortovou, velikost. Plnila jsem obojí krémem z vyšlehané smetany a mascarpone. Jelikož základ je hodně sladký a cukrový, tak krém již nedoslazuji. Už tak je to kalorická bombička. Ale moc dobrá... :-) 

 


I když jsem se v létě a na podzim vcelku činila, tak nám došla marmeláda. A tak jsem nepřemýšlela dlouho a rozhodla se po téměř roce udělat marmeládu pomerančovou. 


Vyšla moc dobře a už se těším na toustík... :-)


A to bychom tak nějak měli vše. Jak v kuchyni řádíte vy?












SHARE:

2 komentáře

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig