čtvrtek 14. května 2020

Chvilka v kuchyni #19

Pěkný večer, kuchaříci,

pomalu se začíná vracet život do "starých" kolejí, ale co se jídla týče, tak si říkam, že pár tipů se vždy hodí.... :-)


Snídaně u nás bývají většinou sladké. Nejčastěji nějaká bábovka, koláč apod. A sem tam, když nemáme napečeno, udělám kaši - nejraději mám poslední dobou rýžovou či pohankovou od Nominal. Přislazuji si je sirupem (javorovým nebo rýmovníkovým) a trochou ovoce.


MioMat má tu výhodu, že můžete zkombinovat jakoukoli oblívenou zeleninu a výsledkem je výborná polévka. My si dali tentokrát čistě hráškovou a poté mix hrášek - mrkev - brokolice - květák - kukuřice. Obě dochucené kořením od Antonína a bylinkami a obě výborné. 

 

Bez vývarů z pomalého hrnce to  u nás nejde. Občas to "přeženu" s nudličkama, ale nevadí. Alespoň to člověka pořádně zaplní... :-)


Zelná polévka měla posledně úspěch, a tak jsem ji opakovala. Jen jsem tam tentokrát nepřidala lněná semínka, která jsem posledně přihodila omylem (to je tak, když máte vedle misky se zelím také misku s těstem na bagety a děláte více věcí najendou). No povím vám, že ti moji si stěžovali a reklamovali, že příště chtějí zase semínka... 


Opečené mleté hovězí s hráškem a těstovinami, je opravdu rychlovka, ke které nepotřebujete nic moc ingredienci. Jen hlavně dobře (a podle své chuti) dokořenit.


Kuskus se šunkou a osmaženou zeleninou je další rychlovka, kterou navíc cácorky miluji. Doporučuji, pokud máte rádi rychlá jídla.


Panenka naložená ve směsi koření a javorového sirupu, pečená v horkovzdušné fritéze. K tomu smažené fazolky, hranolky a trocha rajčátek. Vše posypáno trochou parmezánu. No byla to mňamka! 


Francouzské brambory jsou u mne a holek hodně oblíbené, a tak když je jednou za čas delám, upeču rovnou větší pekáč. 


Konečně také došlo na cuketové špagety, kvůli kterým jsem si pořizovala spiralizér. K tomu jsem osmažila pár kousků vepřového, promíchala s pestem a přidala domácí bagetku. Bájo! 


Řízečků není nikdy dost. Máme rádi maličké z panenky, kterých holky dokáží sníst klidně 5 na posezení... po kom asi jsou? :-) 


Bagetka, vajíčko a bylinky, to vše na pánvi a rychlá mňamka je na světě. 


A když se vám už nechce nic moc vařit, tak studená večere či pozdní svačina  "to jistí". 

 

Milujeme domácí pečivo, a tak nesmí chybět kořenové bagetky, ...



...či rohlíčky. Ty jsem pekla po hodně dlouhé době a recept jsem si poupravila. Najdete jej ZDE.


 

Pletýnky z kynutého těsta s krémem jsem pekla v minulém týdnu dvakrát. Byly výborné a myslím, že o víkendu se do nich zase pustím. Pokud chcete také, tak ZDE najdete recept. 

 

Bábovka alespoň jednou za týden je už v podstatě tradice u nás doma. Často čokoládová a do této jsem přidala mandle a (h)rozinky.

 

Ani víkendový koláč nemohl chybět. Tentokrát jsem vnitřek vytvořila ze směsi jogurtu, vajec, kypřícího prášku a kokosové mouky. Jako ovoce jsem použila banány. Ty sice připečení ztmavnou, chuťově to ale bylo výborné. 

 

Zbyly mi bílky z pečení pletýnek, a tak jsme se s holkama domluvily, že si upečeme pusinkové dortíky. Chtěla jsem je něčím ozvláštnit a vytvořit "šmoulové", ale ne jednolitě modré. Spíše s nějakým melírovým efektem nebo jak to nazvat. Barvu jsem tedy vmíchala jen lehce stěrkou a na kraje zdobícího pytlíku také kápla pár kapek barviva (používám gelové od Dr. Oetkera). 


S výsledkem jsem byla více než spokojená. Jen tedy po upečení ta jasně smoulová ještě změnila odstín do azurové, ale nevadí, i tak se mi to moc líbilo. Plnila jsem vyšlehaným mascarpone s Pribiňákem a obalovala ve strouhaných piškotech s ořechy.

 

Bylinky z loňského roku přežily zimu, a tak si začínáme užívat i klasické citronády do teplého počasí s mátou.

Dobrou s kobrou! 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig