pondělí 11. května 2020

Kynuté pletýnky s krémem

Dobré ráno,

také milujete pudinkáče? Já je měla naposledy před mnoha lety, ale protože jsem na ně narazila v jedné kuchařské skupince, dala jsem se do nich také. Trochu jsem si upravila recept a výsledek je výborný. I když je příprava zdlouhavější, tak se rozhodně vyplatí. My jej doma pekli za poslední dny už dvakrát.... :-)

Nejprve si nachystejte těsto na pletýnky. K tomu potřebujete:
1/2 kostky droždí
1/3 hrnku cukru
1 hrnek mléka
1/2 kg (pytlíku) mouky
3 lžíce oleje
2 žloutky
špetku soli

+
1 vejve na pomazání


Z droždí, cukru, 2 lžic mouky a části mléka vypracujte "rozkvas", který necháte cca 20 minut vzejít - zvětší cca 2x objem.

Poté přidáte zbytek surovin a uhnetete hladké nelepivé těsto (mouku přidávejte postupně, každá "saje" trochu jinak, tak ať je těsto krásně propracované).

Nechte poté cca 2 hodiny kynout na lince.


Z vykynutého těsta upleťe malé pletýnky a nechte ještě cca 15 minut na plechu odpočívat (opět trochu nakynou).


Poté je pomažte vajíčkem a dejte péct na 180 stupňů cca na 20 - 30 minut do zlatova (kontrolujte).


Pletýnky nechte vychladit, překrojte a plňte krémem - můžete zvolit mascarpone, klasický pudinkový a nebo vanilkový krém od Dr. Oetkera, který já osobně mám moc ráda a často jej používám.


Přiklopte, pocukrujte a dobrou chuť! 


Tip. zkusila jsem použít i malinový krém od Dr.Oetkera a není špatný, ovšem chuťově je lepší do tohoto dezertu zmíněný vanilkový :-)




SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig