čtvrtek 29. prosince 2016

DIY: Domácí dívčí šatičky či zástěrka 2v1

Hezký večer,

konečně mám pro vás návod na to, jak svým prinzeznám ušít domácí oboustranné šatičky. Jsou opravdu jednoduché a lze jej využít i např. do školky či školy jako zástěrka  na výtvarku.

A když tak nad tím přemýšlím, tak by bylo možné je klidně ušít i v dospělé variantě :-)


Začněte nákresem střihu - doporučuji si jej nejprve nakreslit na papír a až následně přenést na látku. 

Jedná se jednoduchý "áčkový" střih - viz obrázek. Já jej "vytvořila tak", že jsem si vzala jedno tílko, které holky nosí, obkreslila horní část a pak už jen protáhla strany do A tak, jak jsem chtěla mít šaty dlouhé. 




Na jedny šaty potřebujete mít tento střih celkem 4x - vždy 2 x z různých dvou látek. 


Šatičky si můžete také ozdobit - já použila filc a vystřihla jednouchá srdíčka v různých barvách. Jen nezapomeňte ozdoby na látku našít před samotným sešíváním - šaty budou oboustranné, tak aby nebyly vidět stehy.


Vezměte si dva stejně barevné kusy látky a začněte sešívat - nejprve jen boky a pozor, ať nesešijete i část na ruce a hlavu (mě se to povedlo a párání je opravdu "super" věc :-) )



Když máte takto sešity obě barevné části šatů, tak jej začneme "zapasovávat" do sebe - tj. již se vám bude rýsovat, jak budou šaty barevně vypadat.

A můžete začít sešívat - já doporučuji nejprve sešít horní část. Dávejte opravdu veliký pozor, které části k sobě sešíváte a které barvy. Vycházet můžete z fotografie výše.

Zjednodušená pomoc: jako první sešijte část okolo krku, kdy jedna barva látky bude odpovídat druhé barvě látky...


... až následně sešijte části podpaží tak, jak je na fotografii níže. 



Pokud chcete mít variabilní ramínka, tak nezapomeňte všít stužky do ramenní části - tedy v místech, kde začíná olouček pro krk.


Jakmile máte sešitý vrchní díl, tak vše otočte a šaty srovnejte - budete mít tak již téměř hotové šaty pouze s nezačištěným spodním lemem. Ten zakončíte tak, že obě látky zahnete dovnitř a sešijete.


Hotovo! :-)


Já samozřejmě šila šaty dvoje, takže vlastně čtvery :-)









Zkusíte také?

P.S. Snad jsem vám trochu pomohla. I když se to nezdá, tak sepsat návod na šití není zrovna jednoduché, ale tak snaha se cení, ne... :-)


SHARE:

2 komentáře

  1. Ceni, ceni Zdeni :) zkusim ale nejdrive ve verzi pro panenku :)
    Dekuji za navod :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig