úterý 14. ledna 2020

Chlebové tyčinky

Hezký večer,

co si udělat něco dobrého k vínu či večerní televizce? Pokud máte doma kvásek a oblibu v chlebu, není nic jednoduššího...


Já mívám nachystané základní pizza těsto vždy ve větším množství v lednici a několik dní jej používám na pizzu či pečivo. Tentokrát mi ale jeden kousek zůstal navíc, a tak jsem jej zužitkovala po svém.  Ale pěkně od začátku - jak se k základnímu těstu dostat....

Je třeba začít den předem, kdy ideálně přes noc necháte rozkvasit kvásek. Stačí 3 lžičky kvásku rozmíchat s hrnkem kysaného podmáslí a půl hrnkem žitné mouky. Pokud by směs byla příliš řídká, přidejte ještě trochu mouky. Finálně má mít konzistenci jako těsto na lívance.

Druhý den přidejte:
1/2 hrnku vody
2 lžičky soli
5 lžic olivového oleje
1 lžičku koření do chleba (či jen kmínu)
2 hrnky pšeničné mouky - pokud by po zpracování těsto ještě lepilo, mouku přidejte



Nechte alespoň 3 hodiny vykynout na lince (já dám do lednice a nejdříve beru až večer - pokud jsem těsto vyráběla hned ráno, v lednici vydrží až  týden).

Těsto vyválejte, nařežte rádlem na proužky a zatočte (jako když ždímete prádlo).

Potřete trochou vody, posypte kořením, solí či sezamem a dejte péct na 250 stupňů cca 20 minut (kontrolujte, rádo se přichytává :-) ).


Dobrou chuť!




SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig