čtvrtek 9. ledna 2020

DIY: Kulatí pomocníčci na sušení prádla

Hezký večer,

moc se mi líbí "homemade" pomocníčci v domácnosti, na které vám stačí málo materiálu a udělají hodně muziky. Nedávno jsem vám psala o wc bombách a teď se zaměřím na sučení prádla...

Asi každý zná gumové míčky do sušičky prádla, které prádlo "rozboxují" a díky tomu se suší lépe a kratší dobu. Někdo používá i klasické tenisáky, to jsem zkusila jednou a po tom, jaký to dělalo hluk, ksem se zařekla, že nikdy více.

Nicméně jsem náhodou narazila na reklamní video ukazující vlněné kuličky do sušičky, které by měly být tišší Trochu jsem pátrala a našla i návody na jejich výrobu. Jako zcela upřímně nic těžkého to není, ale tak postupně....

Na tyto kuličky byste správně měli mít opravdu pravou vlněnou přízi a vyrobit je procesem plstění. No šla jsem na to zkusmo po svém.


Nachystala jsem si přízi Merino od Vlnapu (50 % akryl a 50% merino), ze které jsem udělala pevné kuličky - naprosto klasicky motáte a přitahujete, konec pak zauzlujete a háčkem zastrčíte zbytek příze dovnitř.


Velikostně jsem udělala kuličky o něco menší než tenisový míček. Poté jsem je vložila do silonky a jednotlive zauzlovala. Dala jsem je vyprat na vyšší stupeň (na 90 s ručníky) a nechala poté vysušit. Až poté jsem je ze silonky vyjmula a začala normálně používat jen do sušičky.


Jak vidíte, míčky jsou trochu "zdrcnuté", ale ne moc. Pokud by byly jen čistě z vlněné příze, tak by to zplsnatění bylo daleko znatelnější.


No a jak se používají v praxi? Vkládám je do sušičky s tím, že je pokapu lehce éterickým oleje. Prádlo je čisté a voňavé. Obecně ze sušičky je prádlo hezky jemné a po uhlazení ihned po vyndání v podstatě není potřeba jej žehlit (alespoň já nežehlím). Nicméně občas se stane, že některé kousky jsou na určitých místech nedosušené - samozřejmě, když sušičku naplním až moc. Díky kuličkám bych řekla, že je to přecijen o něco lepší. No ale také to může být tím, že po půl roce se sušičkou už mám trochu větší odhad na množství prádla :-) Tak čí tak, tito pomocníčci mě baví hodně, už jen pro tu provoněnost díky olejům... A samozřejmě je můžete používat stále dokola dokud se jednoho dne třeba nerozpadnou :-) 


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig