čtvrtek 23. ledna 2020

Chvilka v kuchyni #3

Hezký večer,

jak vaříte? U nás vede jednoduchost, rychlost či "bezpracnost". Pokud mne již nějakou dobu sledujete, tak to už moc dobře znáte a také víte, že je právě čas na reportík z kuchyňského prostředí... :-)

Snídaně na vidličku či lžičku, u kterých si chvíli posedíme, jsou naší víkendovou klasikou. Přes týden se také snažím dělat "domácí" v podobě bábovek či jiných pečených dobrot, ale to ne vždy vyjde. Nevadí. víkendy to jistí....

Borůvkové lívance s hromadou ovoce v podobě  fíků, nashi a banánu jsme si pěkně "zalili" javorovým a brusinkovým sirupem. Byla to mňamka.


Návrat do dětství v podobě krupicové kaše podnikám docela často. Kdo by ji nemilovat... :-) 


Trocha brokolice, jedna mrkev a dvě brambory, tolik stačí k vytvoření výborné a husté polévky z MioMatu. Samozřejmě správně okořenit a osolit. Nebudu lhát, já tento přístroj naprosto zbožňuji a to jej mám již cca rok. 


A když je čas, tak tažený hovězí vývar je sázka na jistotu. U nás doma určitě!


Polévka z červené čočky se šlehaným vajíčkem patří také již mezi naše stálice. Je rychlá, jednoduchá a vždy zmizí během chviličky. 


Poslední dobou máme těstoviny nejčastěji v kombinaci se sýrovou omáčkou. Asi bych se nad sebou měla zamyslet a uvařit je také k něčemu jinému :-) 


Cous cous se stal mým hodně oblíbeným jídlem. Tentokrát s vepřovými nudličkami a zeleninou. Jednoduché a dle mého názoru moc dobré. 


Zařadila jsem do našeho jídelníčku kokosové mléko. Takové vepřové nudličky s kokosovým mlékem, smetanou, kari a rýží jsou naprosto výborné. I cácorky je milují. 


Další ze "školních" jídel jsou buchtičky s krémem. Neměla jsem je už opravdu hodně dlouho, a tak jsem se rozhodla to napravit. Holky byly nadšené a kupodivu i manžel chválil :-) 

 

V sobotu jsme se vydali na menší výlet na Monínec. Holky zahlásily, že když "na hory" , tak s sebou musíme mít i řízky. No jak jinak, v tomto jim maminka rozhodně neodporovala.... :-) 


Svačinky mají v naší domácnosti vcelku čestné místo... tedy jestli to tak jde říct. Snažím se dělat i menší krabičky do práce. Ne vždy se mi to povede, ale když už, tak přijdou vhod a vypadají nějak takto. 


Doma pak máme svačiny klidně i na slano v podobě pečiva s pomazánkou (např. vajíčkovou) a zeleninou....


....ovoce máme dostupné v podstatě nonstop a snažím se jej neustále doplňovat. Jestli nic jiného, tak alespoň pár jablíček mi přijde jako naprostý základ.


Tapiokový puding si u nás také našel své místo. Skleničky (které jsou docela těžké na nošení do práce) jsem vyměnila za Avent kelímky, které jsem kupovala, když byly holky ještě miminka. Jsou sice na dětskou stravu či mléko, ale díky lehkosti a víčku jsou výborným pomocníkem, když chcete podobné svačinky konzumovat mimo domov.


Bábovky jsou u nás v posledních měsících asi nejčastěji pečeným sladkým kouskem. Na svačiny či snídaně jsou naprosto ideální a všem chutnají. Střídám kokos s mandlemi, čokoládu, Granku či Caro a sem tam jogurt. 


S horkovzdušnou fritézou se v podstatě ještě stále sžívám a učím ji využívat. Zkusila jsem v ní upéct koblihy z kynutého těsta. Příště těsto nesmím tolik vyválet, ale jinak chuťově moc dobré a ne tak nasáklé tukem. Mňamka!


Dobrou s kobrou!
SHARE:

2 komentáře

  1. Prosím, jak vypadá horkovzdušná fritéza?
    Koblížky u nás frčí, ale klasicky smažím, tak se je snžím nedělat moc často a z trouby mi říkají, že to jsou buchty, když jsem se je snažila udělat zdravější..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu psát (snad) během toho týdne článek právě na horkovzdušnou fritézu. Ono dost lidí to přirovnává k horkovzdušné troubě, ale po zkušenostech bych si dovolila z části nesouhlasit. Troubu používám dost často a např. řízky mi z ní chutnají (ale z fritézy také), ale třeba hranolky mi z fritézy připadají jako"více" smažené než v troubě, kdy na mě působí vysušenějí.
      Koblihy jsem nikdy v troubě nezkoušela, tak neumím posoudit, a do teď jsem smažila a ano, nejsou "tak nasáklé", ale chuťově mi to nevadí - naopak.
      A pak je nespornou výhodou to, že je rychleji uklizeno a nikde nic neprská ....

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig