středa 8. ledna 2020

Chvilka v kuchyni #52 - 1

Hezký večer, kuchaříci,

minulý týden se lámal rok, a tak jsme si užívali ještě pár volných dní. Díky tomu samozřejmě byl i trochu více čas na vaření... :-)

Snídaně v podobě rýžové kaše s Grankem, to byla fajn změna po cukroví.


I když je mi jasné, že časem budu po cukrovíčku zase vzdychat a těšit se na nové... :-) 



Polévkovali jsme opravdu hodně. Po delší době jsem dělala bramboračku s houbami - pochutnal si tedy hlavně manžel, protože já houby nejím, ale nevadí :-) Zahustila jsem ji kukuřičnou polentou, protože jíšky jsem měla jen malinko. Na chuti to nic neubralo, naopak. 


Zelňačka mi nikdy nějak extra nechutnala. Snědla jsem ji (většinou), ale ne s chutí a naposledy jsem ji měla někdy na škole... Tentokrát, protože jsem měla půl sklenky červeného zelí, jsem se do ní pustila. Se bramborem, šunkovou klobáskou a se smetanou byla moc dobrá a asi ji zase někdy udělám :-) 


Kuřecí vývar s nudlemi je taková klasika, která je u nás hodně oblíbená.... 


...stejně tak čočková polévka. Navíc na Nový rok byla přeci samozřejmost, že bude na našem stole :-)


Nechyběl ani tažený hovězí vývar a k němu kořenová bageta na "přikusování". Zmizel rychlostí blesku. 



  A samozřejmě ani MioMat neležel ladem. Taková hrášková je naprostá mňamka!



Tak nějak je u nás samozřejmé, že bramborový salát není jen na Vánoce, ale vařím jej i na Silvestra. At už jako přílohu, tak na chlebíčky. 

 

K němu jsme si pak samozřejmě neodpustili i řízečky z panenky...


...a klobásu. Cácorky chtěly ještě i hranolky, a tak jsem od nich také pár ochutnala. 

 

Na chvíli jsme si od říziků odpočinuli a dali si pečené paličky s rýží. Vždy dávám do rýže trochu výpeku, je pak taková "šťavnatější". 


No ale dlouho nám to nevydrželo a udělala jsem pár miniřízečků obalených v cornflakes. Už dlouho jsem je tak neměla a byla to moc dobrá změna. 

 

K nim jsem pak kromě hranolek (dělám je nově v horkovzdušné fritéze a jsou jiné a opravdu výborné). udělala i trochu salátu z okurky a rajčat.


Připravit si pizza těsto a mít tak na pár jídel vystaráno. To mne moc baví.


Na pizzu pak dávám směs s nivy, vejce a smetany. Tentokrát jsem přidala i zauzenou šunku.


Rýži také zařazuji do našeho jídelníčku docela často. Tentokrát jsem k ní udělala dušené vepřové s hráškem. Jednoduché a přitom tak výborné jídlo. Holky se jen oblizovaly za ušima.

 

Silvestrovské chlebíčky jsou prostě nutnost. Část jsem mazala bramborovým salátem a část zelnou pomazánkou. Nečekala jsem, jaký úspěch bude mít právě zelná pomazánka u mých blízkých. Dost mne to potěšilo. Vy si ji také můžete připravit, stačí smíchat - kysané zelí (okapané a případně propláchnuté), strouhané vajíčko uvařené na tvrdo, salám či klobásku nakrájenou na jemno, 2 -3 lžíce majolky a dle chuti dosolit. 

 

Na tvarohový koláč z kokosové mouky jsem vám sepsala i recept. Naleznete jej ZDE.


Stejně tak si můžete udělat svačinku z quinoy, návod na ni je ZDE.


Co s přezrálými kiwi? Inu rozvařit je s přezrálým pomerančem. Pak jej můžete použít např. na palačinky, do jogurtů...


...či do svačinek v podobě tapiokového pudinku. Ten, jak si můžete všimnout, se u nás doma těší oblibě :-)

 

Dobrou s kobrou!
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig