sobota 7. listopadu 2020

Chvilka v kuchyni #44

 Hezké sobotní dopoledne,

pokud přemýšlíte, co dnes uvařit  nejen k obědu, tak mám pro vás opět pár tipů, jak to vypadá v naší kuchyni pod pokličkami hrnců :-) 

Snídaně bábovkové - to je naše klasika, kterou máme moc rádi. Tentokrát jsem díky podzimu a dýním udělala novinku v podobě dýňové bábovky. Recept na ni najdete ZDE.


Dost často si ráno také dopřáváme jogurt s ovocem a různými ořechy či semínky. Prostě "co zrovna doma najdu a je jedlé". Cácorky milují, jak je to nazdobené a barevné :-) 


Bez polévek "to nejde" a my je máme opravdu každý den. Milujeme tažené vývary a ideálně v kombinaci s knedlíčky... 


...nicméně ani "tak trochu kulajda" nezůstala na stole bez povšimnutí a zmizela opravdu hodně rychle. 


Jelikož je podzim a já miluji dýně - nejen vzhledově, ale i na talíři, tak je jasné, že si i častěji dopřáváme dýňovou polévku. 

 

Máte rádi uzené? My moc a doufám, že v příštím roce si pořídíme i malou domácí udírnu, protože dobře vyuzené maso  s bramborem (opečeným či vařeným) je naprostá delikatesa. Neveříte? Inu, zkuste :-) 


Samozřejmě ani žebírka uzená nejsou čas od času k zahození, naopak. Já ta kupovaná pak ještě dopékám v troubě a přeliji je trochu (no docela dost) javorovým sirupem. Na večerní "mlsání" k televizi je to zcela ideální.... :-) 


Pečené kuře s rýží. Taková jednoduchá klasika, kdy pokud použijete vhodnou kombinaci koření a bylinek, tak budete určitě nadšeni. Já jsem před časem objevila řeckou kořenící směs (v malém obchůdku s řeckými delikatesami) a opravdu ta chuť je zase trochu jiná, než jsme  zvyklí a je to vítaná změna. 


Dušená panenka s hráškem a rýží, kterou vařím v pomalém hrnci, je ideální pokrm, když například v týdnu nemáte čas na to, abyste vystávali u plotny. Prostě se cca 3 hodiny dělá samo. Skvělé! 


Vepřové miniřízečky a k tomu si cácorky odhlasovaly hranolky. Klasika, ke které ještě bokem přikusovaly kyselou okurku a byly náramně spokojené. 


Špekové knedlíky s domácím kysaným zelím, které jsem mírně podusila a zahustila. Domácí zelí je opravdu trochu jiná liga a je hodně poznat na chuti, pokud je zkvašené dobře a poctivě. Doporučuji vyzkoušet, pokud jej máte rádi. 


Sladké večeře jsou u nás také velmi oblíbené. například vafle...


...či tvarohové knedlíky plněné borůvkami. 


Svačinky či malé večeře jsou většinou formou chlebu či bagetky namazané pomazánkou. Milujeme vajíčkovou na více způsobů...


...a pokud zbyde trochu masa od oběda, tak jej právě do pomazánky i rádi natrháme. 


Domácí pečivo u nás vede. Zejména bagetky (tentokrát dýňová, jak jinak)...

 

...či kváskové chleby. 


 

Milujeme sladké, a tak třeba špenátový (mechový) dort u nás vcelku boduje. Má totiž prý "tak čarodějnou" barvu, že to pak budou cácorky i kouzlit :-) 




Kváskový máslový koláč je u nás už v podstatě tradiční, jen střídáme vanilkový a skořicový cukr. 


A protože je podzim, tak ani klasický štrudl nesmí chybět. Ten poslední dobou připravují už přímo cácorky a já jen hlídám troubu :-) 


Rychlé jovo sušenky s vločkami jsou rychlé, dobré a zmizely z talíře během okamžiku. Příště prý z dvojité dávky. 


Miluji tapiokový  a chia puding. Oba mají odlišnou chuť a každý "něco do sebe". Ideálně jej dozdobit ovocem či oříšky a výborná svačina je na světě. 

 


Cácorky jsou naučené, že mají dopolední a odpolední svačiny - prostě jako klasicky ve škole, a rády kombinují nejen sladké a slané, ale také sušené ovoce či samotné ořechy. 


Když jsem byla malá, tak naši sousedi na chatě často pražili dýňová semínka. Většinou ta větší, takže jste pak vyloupavali jen tu výbornou dužinu. Já jsem zkusila na doporučení v troubě upéct semínka "malá" s tím, že jsem je pokapala olejem a trochu pocukrovala. Výsledek? Výborně křupavé, nemusíte loupat a chuťově labůžo.  Pokud máte takovéto kousky rádi, tak určitě vyzkoušejte. 

 

Ano, ano... ani dýňová marmeláda nesmí chybět.... :-) 


Dobrou chuť! 
SHARE:

2 komentáře

  1. Opět jsem po týdenním přehledu plná inspirace :D Dýňovou bábovku jsme pekli podle Vašeho recpetu před dvěma dny a sklidila úspěch :) A ta žebírka s javorovým sirupem a semínka s cukrem z trouby určitě taky musíem vyzkoušet :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig