středa 14. října 2020

DIY: Čapka culíkatá

Pěkný večer, tvořivci,

s nastupujícím podzimem většinou pomalu ale jistě hledáme i něco, co dát na hlavu. Malé frajerky se rády líbí,a tak neobvyklá čepice najde vždy své místo. Navíc tato dokáže i tak trochu pomáhat... 

Celý nápad na tuto jednoduchou čapku vznikl už před více jak rokem, když jsem brouzdala Instagramem, kde jsem podobné zahlédla. V tu dobu jsem pár šitých čepiček posílala společně s lízátky pro onkoláčky do nemocnic.  Asi mnoho z nás ví, že bohužel nemoci se nevyhýbají ani dětem a cesta za uzdravením není lehká a mívá i následky. A právě malé holčičky (a neříkám že my dospělé to tak nemáme také) chtějí častokrát vlásky jako princezny a bohužel jsou chvíle, kdy to tak nejde. A tak jsem si řekla, že bychom jim i v takových chvílích mohli trochu zvednout náladu třeba právě čapkou s "vlásky". Jdeme na to? 



Čepička je naprosto jednoduchá. Vše háčkuji dlouhým sloupkem bez speciálního "háčkovacího zdobení" a to z toho důvodu, že zdobení mi příjde hezčí až následně za pomoci např. knoflíčků. 

Základní čapku pro cca 6-8 letou holčičku háčkuji následovně:

- do magického kroužku vháčkuji 16 dlouhých sloupků (vznikne tak 1. řada)

- následných 5 řad přidávám stylem:
    2.řada - do každého oka háčkuji 2 DS
    3. řada - háčkuji dva DS do každého 3. oka
    4. řada - háčkuji dva DS do každého 4. oka
    5. řada - háčkuji dva DS do každého 5. oka
    6. řada - háčkuji dva DS do každého 6. oka

- 7. - 12. řadu háčku již bez přidávání


Po uháčkování začneme navazovat "vlásky".

Nejprve si nachystáme dlouhé příze (záleží na vás, jak dlouhé vlásky chcete, ale vždy počítejte krát 2, protože je musíte přeložit na půl)

Kolem dokola celé čapky navazujte vždy jeden pramínek (tj. přízi přeloženou na půl) tak, jak vidíte na obrázku výše.

Následně si pramínky rozdělte přesně na dvě poloviny a z každé spleťte cop. Ideálně tak, že si čapku navléknete např. na hrneček a culíčky pleťe trochu "níže", aby dobře seděli následně v úrovni uší. Jak vidíte na fotce níže. 


Jako poslední nezapomeňte čepičku hezky ozdobit - knoflíčkem, nášivkou či vyrobenou kytičkou z kytičkovače. 


A co s čepičkami, když máte hotovo? Můžete sami zkusit oslovit dětskou onkologii v nemocnici z Vašeho okolí. Já se např. domluvila s Andrejkou z Kozího života, které jsem poslala čepičky společně s lízátky, které pro onkoláčky sbírá.

 


Veřím, že i jedna takováto veselá culíkatá čepička může rozesmát den malé bojovnice. Kdo to také zkusí? 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig