Pěkný večer, kuchaříci,
spojila jsem opět dva týdny do jednoho a mám pro vás pár tipů, co rychlého k snědku nachystat...
Bábovkové snídaně jsou u nás klasika. Tentokrát jsem vsadila na mandlovou variantu a zmizela rychlostí blesku.
Naše rána vypadají poslední dobou tak, že zatímco cácorky a manžel ráno snídají, já chystám svačinky a až poté, co holky odvezu do školy, si dám i něco ke snídani já. Dost často je to něco pečeného (právě třeba bábovka), ale v poslední době jsem se naučila dělat si ještě druhou snídaňo svačinu z jogurtu, semínek a ovoce.
O víkendu pak nezapomínáme na lívance. Tentokrát jsme si udělali kefírové s čípkovou marmeládo. Mňamka!
Obecně se o víkendech snažím ty snídaně trochu zpříjemnit a sem tam i nachystat stůl tak, aby si každý vzal to, co mu nejvíce chutná. No musím na tom ještě zapracovat postupně :-)
Polévky nesmí chybět a s nastupujícím podzimem budou v podstatě na každodenním jídelníčku.
Milujeme vývary a snažím se je dělat opravdu poctivé a tažené několik hodin v pomalém hrnci.
Hodně oblíbená - a navíc opravdu extra rychlá - je pak polévka z červené čočky se šlehaným vajíčkem. To je taková "poslední" záchrana, když nevíme "co by" a nemám doma dostatek zeleniny.
Naopak pokud doma zeleninu mám, tak neváhám a pomáhám si polévkami z MioMatu. Jsou výborné.
Jídlo "jak ze školní jídelny" - to je vepřové na kmínu a k tomu brambory. Nám tedy ale hodně chutnalo a holky měly až "boule za ušima", jak rychle jedly. A za to jsem samozřejmě vždy ráda.
Dušená vepřová panenka s hráškem z pomalého hrnce doplněná rýží - to je naprosto výborné a jednoduché jídlo, které se u nás také vcelku zabydlelo.
Když jsou cácorky ve škole a já pracuji z domova, tak buď vařím oběd tak (tedy vaří pomalý hrnec nejčastěji), aby bylo rovnou na večeři, a anebo si dám něco rychlého - např. vaječnou omeletu se sýrem.
Stripsy mám víceméně stále v mrazáku "do zásoby", protože když od někud přijedeme a není čas na dlouhé vyvařování, vždy přijdou vhod....
Měla jsem u slečny A poptávku po hauškách, ale ty bohužel v obchodě neměli, a tak jsem koupila mini noky, zelí a upekla výpečky. To bylo u stolu nadšení... :-)
Pečené kuřecí kousky jsou jednoduchá mňamka, ke které dost často volím salát - ať už v podobě rajčete s balkánem, tak koleslaw.
Rýžové nudle s pestem, tuňákem a opravdu (jako vážně vážně vááááážně) hodně pálivýma papričkama. No, jednoduché jídlo, kterému právě papričky dodaly opravdu ten správný říz.
Slečna E chodí do kuchyřského kroužku, a tak nám doma občas uvaří i něco, co se právě naučila. Třeba vajíčkovou pomazánku podle receptu, který já osobně neznala a který je naprosto mňamózní.
No a když jsme u toho chleba, tak i takový jednoduchý chléb s máslem a klobásou je suprová studená večeře, když máte zrovna náladu....
...a stejně tak chléb s domácím sýrem.
Domácí pečivo nesmí chybět. Výborné, a samozřejmě neopomenutelné, jsou kořenové bagetky.
Nezapomínám však ani na podmáslový chlém a nachystala jsem si těsta na pizzu či mini chlebíky.
Výborný máslový koláč z kvásku u nás doma nemůže chybět. je to skvělá svačina i snídaně.
Napadlo mne upéct si rychlý "dort". Korpus je nandlový a krém z čoko mascarpone. Navíc celý politý čokoládou. Mňamka!
Návod na super rychlé bábovkové kuličky najdete ZDE. Osobně myslím, že to bude i fajn vánoční cukroví.
A protože jsem měla v lednici dva bílky, upekla jsem rychlé "makronky" s čoko krémem.
Zkusila jsem podle I love makeup vyrobit domácí čokoládový pribináček a měl nebývalý úspěch. Nicméně ještě než ti moji dojedli, už chrlili požadavek i na vanilkovou verzi. A tak ji dostali také... :-)
Neteřinka slavila narozeniny a přála si Barbie. Inu trochu jsem jí ten dárek zabalila " tak nějak jinak"... :-)
Doba šípková je tu, a tak jsem zkusila zaexperimentovat s žužu bonbóny. Návod najdete ZDE.
A ani marmeláda nesmí chybět. Ta je u nás doma asi nejoblíbenější.
Jenže protože nemám trpělivost se šípky jako takovými, tak jsem nám do zásoby udělala ještě marmeládu ve složení hruška, jablko, skořice, rum... je výborná!
Prvně v životě jsem zkusila naložit sýr. Hermelín a balkánský. Pokud proces dopadne dobře, určitě vám i sepíši návod...
Do oleje jsem také naložila extra pálivé papričky. No jsem zvědavá na výsledek.
A mé další poprvé v podobě domácího kvašeného zelí. Pamatuji si klasické kvašáky, které ale opravdu nevoněly... toto je něco jiného a opravdu není nic moc cítit. No jsem zvědavá na výsledek.
Obecně jsem tento týden experimentovala. Pořídila jsem si tibetskou houbu...
... a vyrobila domácí sýr. Ten byl naprosto výborný a určitě jej budu dělat častěji.
Svačinková inspirace:
Dobrou s kobrou! :-)
Ta Tibetská houba mě zajímá, to není kefírová? Jinak krásné a bohaté. Se šípky obdivuji, tolik čištění.. no už jen ten sběr je náročný..
OdpovědětVymazatDěkuji za inspiraci..
Bohunka
Ta tibetka by měla být kefírová - ale do mléka. Pak jsou ještě Tibi krystali a těm se také říká kefír, ale vodní.
VymazatJá každý rok u šípků brblám, ale když ona ta marmeláda je výborná... :-)