středa 28. října 2020

Domácí kysané zelí podle AE style

 Hezký večer, kuchaříci,

v posledních týdnech mi na lince kvasilo domácí zelí a poté, co jsme doma ochutnali první várku, rozhodla jsem se rozdělit se o postup i s Vámi. Je totiž výborné!

Z dětství si pamatuji klasické kameninové kvašáky, které - a to si přiznejme bez mučení - během kvašení zrovna příjemně nevoněli. Proto, když jsem přemýšlela, co udělám se třemi obrovskými vypěstovanými hlávkami, jsem se kvašení dost bránila. Nicméně kamarádka mne upozornila na super kvasící sklenici od Tescomy, která onomu odéru dost brání. A tak kdo nic nezkusí... znáte to. 



Zelí jsem nakrájela na menší proužky a kousky (nebo jej můžete nakrouhat na hrubo) a vložila do veliké mísy. Na sklenici, která pak byla zaplněná do cca 3/4, jsem použila 1,5 zelné hlávky.  K tomu jsem přidala 3 veliké cibule (také nakrájené na hrubo)


Nakrájené zelí jsem pořádně prosolila - použila jsem růžovou himalájskou sůl (cca 7 polévkových lžic), a přidala 3 lžíce kmínu.  Vše jsem pořádně promíchala a nechala na lince pod utěrkou pracovat cca 4 hodiny. 


Zelí během této doby pustilo dostatek šťávy, a tak jsem jej postupně začala mačkat do sklenice. Na závěr jsem přiklopila závažím a zalila zmíněnou šťávou. Zelí musí být ve sklenici zcela potopené, a tak pokud byste měli šťávy málo, stačí dolít převařenou vodou - samozřejmě studenou. 


Lahev má speciální víčko, které po uzavření nastavíte na kvašení a necháte 3 týdny pracovat. Doporučuje se nenechávat na přímém světle či slunci, já mám postaveno v rohu kuchyňské linky a vykvasilo krásně. Navíc opravdu mohu potvrdit, že i když trošičku cítit kvasný proces je, tak ale rozhodně není nepříjemný a už vůbec ne intenzivní. Naopak. 


Většinu zelí z první várky jsme snědli "jen tak na syrovo", ale pár lžic jsem podusila s trochou cukru, vody a zahustila moukou a přidala ke špekovým knedlíkům. To bylo labůžo. Rozhodně doporučuji vyzkoušet!

Co vy a domácí kvašení? Mne se to moc líbí a určitě v něm budu pokračovat a třeba do budoucna zkusím i pickles. 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig