sobota 3. března 2018

Háčkovaná síťovka s pevným dnem

Pěkný večer, háčkařky,

co si uháčkovat vlastní síťovku? Mě to přijde jako fajn nápad... :-)

 Měla jsem doma hodně zbytků příze Merino od Vlnapu, a tak jsem docela dlouho přemýšlela, co z nich vytvořím. Náhodou jsem pak na Pinterestu narazila na síťovky. A bylo... Na první pokus jsem zkusila takovou, co má pevné dno. A rovnou i vše dokumentovala...


Háček jsem používala svůj oblíbený Akra 3,5 - 10.

Začínáte plackou (dnem):

Uháčkujeme 4 řetězová oka (ŘO), která spojíme do kroužku. Do toho následně vháčkujeme 20 dlouých sloupků (DS). Tak vznikne 1. řada.

Následných 9 řad budete postupně přidávat způsobem:
2. řada: do každého oka 2DS
3. řada: 1DS - 1DS - 2DS - 1DS - 1DS- 2DS...
4. řada: 1DS - 1DS - 1DS - 2DS - 1DS -1DS - 1DS- 2DS...
... až 10 řada řada.



Na 11 řadě začneme tvořit síť - naháčkujeme 5ŘO a přiháčkujeme je do 5 oka (nad douhým sloupkem v přechozí řadě). A tak stále dokola až do konce řady. Vzniknou vám tak dírky - obloučky.
Pozn. na konci vám to nevyjde přesně na 5 ok, na která se budete přichytávat, ale to nevadí.


Další řada se tvoří velice podobně - opět naháčkujete 5 ŘO ...


...a následně se přichytíte doprostřed spodního obloučku, jak je vidět na fotografii níže. Takto háčkujete stále dokola a tolik řad, jak budete chtít mít síťovku dlouhou.


Až budete na potřebné délkce, začnete háčkovat poslední (pevné) řady a ucha. Nejprve celý poslední řádek obháčkujte (jako na fotce níže) krátkým sloupkem (KS). 


Poté uháčkujte ještě jednu řadu KS).


Na další řadě začneme tvořit ucha. Doporučuji si pomocí špendlíků označit, kde budou ucha umístěná - tam budete vyháčkovávat řetízek a následně jej zase přichytávat. Je na vás, jak dlouhá je budete chtít, já zvolila 80 ŘO. 



Aź budete mít nachystaná obě ucha, jeďte další řadu krátkých sloupků s tím, že ucha krátkými sloupky obháčkujete.


Máte? Tak super. jsou před vámi poslední dvě řady tašky.

První háčkujte krátkými sloupky a ucha dlouhými sloupky.


Druhou pak háčkujte kompletně krátkými sloupky. Ucha budou vypadat jako na obrázku níže.


A taška he hotová! :-) 


Já ji udělala možná až zbytečně dlouhou - když se do ní dá něco těžšího, tak se pěkne natáhne / prověsí, že je spíše jako pytel, ale zase zase se do ni vejde hodně věcí :-) 



Zkusíte ji? Ještě bych chtěla časem vyzkoušet jednu variantu, tak uvidíme, jak to dopadne... :-)
SHARE:

6 komentářů

  1. Ahojky, síťovku máš vesele barevnou. :-) Podobně jsem ji kdysi háčkovala s děvčaty na kroužku. Nejvíc se jim právě líbilo, jak se vytahuje. Její velikost jsme testovali vkládáním těžších předmětů. ;-) D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já ji opravdu udělala asi až moc velkou a natahuje se jak žížala :-)

      Vymazat
  2. Síťovka je parádní. Já mám jednu, kterouo jsem kdysi koupila v kauflandu a je o poznání menší, takže se tolik nevyvěsí. Síťovky jsou úžasná věc, ale mnohem raději mám plátěnky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No poslední dobou se síťovkami nějak roztrhl pytel. Az se divím , že jsem před těmi pár měsíci trochu předběhla dobu :-) já bych chtěla ještě určitě zkusit "francouzskou" síťovku. Jen co bude chvilka :-)

      Vymazat
  3. Hezký den, tak torchu jsem si odnes odskočila od polštářků k tašce a ráda bych se zeptala jak jste docílila kapsičky na tašku. Na fotce jsem si všimla že tam je knoflíček :-) Moc předem děkuji za radu a případně návod jak na to:-) Jinak návod super a srozumitelný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Peti, knoflíček tam nemám, to bylo jen značítko ve tvaru špendlíku, ale jinak ji do malé taštičky neskládám :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig