úterý 6. března 2018

Chvilka v kuchyni #8

Pěkný večer,

přemýšlíte, co uvařit v následujících dnech? Pokud ano, tak dnes mám pro vás malé kuchyňské ohlédnutí za minulý týden, čímž se můžete třeba inspirovat... :-)


Tento týden jsem se snažila opravdu dost obměnit jídla, abychom to měli veselejší, vyváženější, rozmanitější. I když...

Holky si opět prosadily párek guláš (a to ještě s řečmi typu "už dlouho nebyl") a já nemohla říct jejich  "xichtíků" - a že je umí, říct ne :-)  A jak jinak, zmizel rychlostí blesku. Prostě jednoduché jídlo, které u nás nikdy nezklame.


Přiznám se, že jídlo, které jím minimálně, jsou ryby. Není to nějaká novinka posledních týdnů či měsíců, ale mám to tak od dětství. Třeba kapr na Vánoce? Tak toho opravdu nedám, nechutná mi to..., ale zase jsem rozumná a i tak se jednou za čas do jídelnčku nějakou rybu propašovat. Většinou forou filetu, obalovaných rybích prstů,tuňáka či lososa apod, - prosím, neberte mi mou idealizovanou představu o tom, jak i rybí prsty jsou zdravé (no když je nesmažím v oleji, ale peču v troubě, tak na tom snad něco bude) , i když je to kupované, obalované a hluboce zmrazené :-)

Tentokrát jsem zvolila obalovanou tresku a k tomu opečený brambor.


Občas ráda vymýšlím a experimentuji (pokud jste to ještě nepoznali), a tak jsem si tentokrát řekla, že nedělní oběd bude (téměř) z jednoho hrnce. Do multifunčního hrnce jsem tedy naházela zeleninu, kuřecí paličky a kukuřici, okořeníla a dala vařit...


...bokem jsem pak ještě uvařila a následně osmažila pár nudlí se sojovkou, přidala trochu vývaru, kuřecí paličku a kukuřici. Mňamka....

Zelenina a vývar se staly samozřejmě základem pro nudličkovou polévku. 


Miluji barvy zeleniny na talíři a od doby, co máme morčata, té zeleniny kupujeme opravdu hodně. To pak vždycky i k hlavnímu jídlu, svačině či jen tak během dne připravím "zobací talíř" a pomalu se dopujeme vitamíny. 


V sobotu nás chytla chuť na škvarkové placky, a tak jsem u řezníka pořídila škvarky a v neděli se dala do pečení. 


Mám ale vždy místo placek spíše bochánky. No nevadí, hlavní je chuť... :-)



Že jste si nemysleli, že bych ošidila domácí pečivo. Tentokrát jsem dělala chleba čistě z klasického kvásku (bez podmáslí) s přídavkěm špaldové mouky. Mňam, byl výborný a polovinu jsme snědli ještě lehce teplou. 


Moc mě baví kreslit do chleba obrazce. Ano, mám se co učit, ale ten chlebík prostě i tak vypadá o to lépe. Co říkáte?


Přes týden ty snídaně docela odbývám, respektive nesnídám a až v práci si dávám něco mezi snídaní a svačinou, ale o víkendu se to snažím napravit. Podlouhé době jsem si koupila kaši a hodlám si ji teď zase nějsou dobu užívat. No a samozřejmě jsem si ji také musela "instagramově vyzdobit". :-)))


I bábovka tento týden byla. Tentokrát s "prdečky" z bílé čokolády a s přídavkem Granka.


Co se sladkých jídel týče, tak tento týden u nás na plné čáře zvítězil Mrkváč. Já se opravdu musím pochválit, protože to jak se všichni doma oblizovali, to byla nádhera :-) A protože jsem si ho nemohla nechat jen pro sebe, recept najdete ZDE.


A tedy víte co? Ono mi tyto články hodně pomáhají v tom, abych si řekla, jaká jídla se nám (možná až moc často) opakují, co naopak v jídelníčku nemáme apod. Samořejmě se z toho snažím poučit. Nezastírám, že bych doma vařila super bio zdravě či naopak vyloženě nezdravě. Zastávám názor "všeho s mírou" a to u jídla platí dvojnásob. Často se také inspiruji v jídelníčcích ze školky, kam holky chodí - vidím, co jim vaří, co jedí a co bych tedy měla třeba začít vařit i doma. Ano, svým způsobem posouvám sama sebe....

Jak se vám líbí tyto články?
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig