sobota 31. března 2018

Walter Isaacson: Steve Jobs

Pěkné sobotní odpoledne,

audioknihu o životě Steva Jobse jsem poslouchala již před nějakým časem, ale určitě je to jedna z těch, ke kterým se zase někdy ráda vrátím...


Říkám si, že v dnešní době, pokud se trošičku zajímáte o techniku, asi není nikdo, kdo by neznal jméno Steve Jobs. Já se přiznám, že ještě do nedávna jsem o něm zas až tolik nevěděla. Ano, samozřejmě jsem znala jeho příběh o tom, jak založil Apple, jak  se vypracoval, a i o pár let zpět o jeho nemoci a skonu. Ale vlastně jsem nevěděla, co to bylo za člověka. Jaký byl, co měl rád, jaká byla jeho rodina...


To, dozvědět se o něm více, pramenilo i z toho, že výrobky od Apple mám hodně ráda. Ne není to u mne tím, že bych podlehla módní jablko módě, která poslední dobou brázdí sociální sítě - dokonce kdysi jsem svůj první iPhone ihned po pořízení proklínala, ale právě postupem času jsem se přesvědčila o výborné kvalitě, jednoduchosti a zároveň praktičnosti těchto výrobků. Dlouho jsem se např. bránila MacBooku, ale i ten se stal před rokem mým miláčkem a již bych neměnila. Ano, je to o zvyku a o jakési pohodlnosti. Každému vyhovuje samozřejmě něco jiného....

A proto jsem si říkala, že by nebylo špatné dozvědět se něco více o tom, který má toto na svědomí. Pravdou je, a to je potřeba si uvědomit, že samozřejmě za takový úspěch nemůže pouze  Steve Jobs. Po boku mu stál Steve Wozniak, jeho manželka a mnoho chytrých, šikovných a neuvěřitelně trpělivých lidí ve firmě. Ano, trpělivost je asi to správné slovo, které bylo potřeba, pokud jste chtěli se Stevem pracovat, protože ať byl jakýmkoli způsobem geniální (a to podle mne vlastně i byl), rozhodně jste se jí museli obrnit.


Ani po poslechu této audioknihy (a shlédnutí filmu a několika dokumentů) se stále nemohu rozhodnout a říct: "on byl...."
Byl to snílek?
Určitě!
Byl to geniální obchodník?
No to je jasné!
Byl to člověk, který se vypracoval v někoho, kdo dokázal ovlivnit davy?
Jistě!

ALE byl to jen člověk. Člověk, který měl svá pozitiva i negativa. A že těch negativ nebylo málo. Byl složitou osobností, která se občas prala sama se sebou. Byl tvrdý na sebe i na své okolí a jeho až obdivuhodný sebedril ho dokázal povznést mezi ty nejuznávanější v oboru a stejně tak jej zdravotně srazit na kolena.

Ať byl jaký byl - a nejlépe to stejně vědi jeho blízcí, tak pro mne je to úžasná osoba, která na sobě pracovala, chováním bych jej podle všeho zjištěného přirovnala až k ne zcela vyrovnanému jedici  (no z úcty k tomuto člověku prostě nechci natvrdo říct, že jej mám i za blázna), ale jsou dvě věci, které v knize zazněly a které ukazují i jeho lidské já.
Prvně moc hezky mluvil o svých rodičích - ať mu bylo ze stran novinářů předhazováno, že to jsou rodiče adoptivní, mnohokrát vysvětlil, jak tuto situaci vnímá a proč neodlišuje tu "biologickou stránku věci."
Za druhé o něm moc hezky mluvily jeho děti. Věděly, že nebyl dokonalý, věděly, že hodně pracoval, znaly jeho chyby, a přesto o něm ani jednou v rozhovorech pro knihu neřekly nic špatného....


Pokud vás život Steva Jobse zajímá, tak určitě tuto audioknihu (nebo i třeba v klasické knižní podobě) doporučuji. Pořídit ji můžete na Audiotéce.

Za mne je to rozhodně vydařený počin! :-) 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig