středa 21. března 2018

Chvilka v kuchyni #10

Pěkný večer,

tak konečně jsem se dostala také k tomu, abych opět udělala malý pohled zpět do uplynulého týdne, co se týče mého úřadování v kuchyni....

Tentokrát jsem nezapomněla ani na vyfocení polévky - ano, opět vývar, ale tentokrát i s kousky šunky. Ono totiž já nejsem člověk, co by rád vyhazoval jídlo (no a kdo je, že...), a tak když mi třeba zůstanou 2-3 plátky šunky, klidně je do polévky rozkrájím (pokud je samotné nesním... :-) ).


Také jsem trochu zaexperimentovala a uvařila polévku z loupané červené čočky, brambor a mrkve. Tentokrát v zeleninovém vývaru. 


Přes týden jsem toho opět moc nenavařila, co se týče nějakých  větších jídel, ale polévkové vývary byly...
A k tomu i kuřecí nudličky na smětaně se zeleninou a plátky mandlí. Jako přílohu jsem zvolila rýži. Mňam!



Já bývala (a vlastně i stále jsem) docela v jídle vybíravá. Ve školní jídelně jsem mívala docela problém (naopak nyní, když vidím, jaké mňamky vyvařují holkám ve školce, tak bych chtěla být kolikrát na jejich místě), ale jedno jídlo jsem naopak hodně milovala - srbské rizoto. Dlouho u nás doma už nebylo, a tak nastal čas. Udělala jsem plný pekáč a nakonec jsme jej měli k obědu nejen v sobotu, ale i v neděli. Musím říct, že jsme si opravdu pochutnali - pekáč byl docela veliký, a mám od holek požadavek na další :-) 



V mém pracovním týmu si jednou za pár týdnů děláme týmové snídaně. Já je miluji. Nejen pro to jídlo, ale pro tu rozmanitost. Každý přinese něco, sedíme, povídáme si (nejen o práci, naopak mimo práci), ochutnáváme a užíváme vlastní "klidovou bublinu" - i kdyby pár minutovou. No a na tyto snídaně jeden kolega nosí výborné vaječné tlačenky. Také jsem ji chtěla zkusit, a tak jsem se do ni pustila. Co myslíte, zapomněla jsem koupit majolku, a tak z tlačenky byl spíše aspik, ale nevadí, i tak byla moc dobrá a s domácím pečivem jsem si ji dala jako výbornou studenou večeři.



"Něco sladkého" minulý týden zastoupil rychlí piškotový dort zalitý pudinkem. Dříve jsem do něj dávala kompotované ovoce (např. s dýní či broskví je výborný), ale tentokrát jsem sáhla po dýňovém pyré a také jsme si pochutnali. 



Co nesmí chybět? Ano, domácí pečivo. Housek jsem udělala jen pár na svačinu, ...


... protože tenktokrát jsem udělala malé bagáčky posypané grilovacím kořením. Určitě vyzkoušejte (těsto jako sádlové housky), jako "přikusovadlo" k aspiku či studenému talíři jsou výborné.


Tentokrát byly i víkendové večeře netradiční a nedělní se nesla ve znamení škvarkových placek. Dělala jsem z většího množství těsta, abych vzala i druhý den do práce na ochutnávku. 



I podmásláček jsem udělala - a hned dvakrát. Jeden pro taťku ke svátku. Tak akorát kulatý a krásně nadýchaný. 


Druhý jsem nesla do práce na snídani Mimochodem, to "kreslení" do kůrky mne baví čím dál tím víc. Jen jednoduché tvary a jak to vypadá krásně.


A to bude vše :-)
Povím vám tajemství - poslední dny opravdu hodně projíždím jídelníčky ze školky. Ne že bych tak úzkostlivě hlídala, co holky jedí (myslím, že v tomto si zachovávám zdravý rozum) - i když je fajn to samozřejmě vědět, ale abych se ispirovala, co vařit, když jsme doma. Je to opravdu fajn zdroj inspirace.

Tak dobrou s kobrou a zase příště... :-)


SHARE:

2 komentáře

  1. Wau ten chleba vypadá luxusně, já na pečení moc nejsem spíš se snažím vařit. A když to jde tak i zdravě. I když neříkám že si jednou za čas nedám nějaký ten fastfood Ali i tak u mě převažuje zdravější jídlo a nedávno jsem narazila na takové zdravější stravování a docela mě to zaujalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fajn tip. Určitě to prostuduji i jako inspiraci na další vaření... :-) Děkuji

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig