Hezký páteční večer,
už víte, co budete o víkendu vařit? Já se přiznám, že zatím trochu váhám, ale určitě "to nenechám jen tak" a něco vymyslím. A pokud i vy nevíte, tak mám pro vás pár tipů...
Jelikož poslední dny trávíme tak nějak stále doma, tak je znát, že i v kuchyni se motám co chvíli. Snídaně, svačiny, obědy, večeře.... a sem tam nás honí mlsná. A tak se snažím i trochu experimentovat, abychom nejedli stále to stejné.
Ke snídaním máme většinou něco pečeného z předchozího dne. Jsme "hodně na sladké snídaně", a tak je to podle toho znát. Nicméně často také sahám po kaších či cereáliích. Minulý týden jsem vyzkoušela banánovou kaši dle Evičky z Moje barevná kuchyně a povím vám - je výborná a poslední dobou si ji chystám i ke svačině.
Nezapomínám také na rýžovou kaši. Ozdobenou "křupinkami" a ovocem, to je to nej.
Polévky jsou u nás základ oběda. Milujeme vývary (ty vařím opravdu hodně často), ...
...ale ani krupičná se šlehaným vajíčkem se u nás dlouho neohřeje.
A když je trochu více času na vaření, tak rozhodně nemohu zapomenout na kyselici. To je vždy ohromná rychlost, jak se vyprázdní hrnec.
Obědy a večeře bývají rychlé, ale ideálně i (alespoň trochu) zdravé. Jen jako většina dětí, tak i cácorky mají rády smažené. Nic se nemá přehánět, ale třeba taková obalená treska pečená v troubě s bramborovou kaší je moc fajn alternativa.
Poslední měsíce jsme si oblíbili omáčku z kari a kokosového mléka. Tentokrát jsem vařila rovnou dvakrát. Nejprve s kuřecím masem...
...a následně s tofu. No i když mám tofu ráda, tak zrovna v této kombinaci mne moc nenadchlo.
Ve školní jídelně jsem bývala dost vybíravá, ale bylo jedno jídlo, které jsem vždy vítala s nadšením - srbské rizoto. A jsem ráda, že i u nás doma se těší velké oblibě.
Dušená panenka s hráškem, kořenovou zeleninou a těstovinami z pomalého hrnce. Oblíbená (již) klasika, co nesmí chybět.
Milujeme s manželem saláty a jsem ráda, že i cácorky je na talíři vítají. Ať už ve formě s masem a bramborovými plackami, ...
...či jako příloha k jídlu.
Namísto klasických housek jsem udělala bagely, které jsem naplnila chedarem a vaječnou omeletou. Ano, nebudu lhát, bylo to skvělé :-)
Stejně tak topinky z domácího kváskového chleba s avokádovou pomazánkou, avokádem a vajíčkem na "volské oko".
Už dlouhou dobu jsem nepekla slaný koláč, a tak jsem to musela napravit. S bramborem, špenátem, slaninou a špenátem. Sotva jsem jej stihla vyfotit.
Domácí pečivo je teď v podstatě u nás automatické. Většinou je rychlé a docela nenáročné. Rohlíčky byly z poloviny těsta, kdy z druhé půlky jsem upekla bagely k večeři.
Všimla jsem si, že kváskové chleby teď "frčí" a jsem tomu docela ráda. Baví mne pozorovat, co vše dokáží lidé smíchat a vytvořit. Já jdu většinou cestou klasickou či cestou podmásláku :-)
U nás doma je nyní pudinkové období, a tak většinou vaříme pár mističek denně - ne nepřeháním. Ale když je děti a manžel milují, tak proč by ne.
Frgál s hruškovou marmeládou a drobenkou byl hodně rychlý a nahodilý nápad, který se snědl ještě za tepla. Až se divím, že nikoho nebolelo břicho.
Ani chia pudig nechyběl - náš oblíbený s dračím ovocem a mangem.
Co míváme hodně často na stole (tedy průběžně celý den)? Tácek s ovocem a zeleninou :-)
Dobrou chuť!
Hruškové frgály jsou top! Slaný koláč nebo bagely bych mohla tento týden zařadit pro obměnu do jídelníčku :D
OdpovědětVymazatFrgály u nás mají vždy veliký úspěch :-)
Vymazat