čtvrtek 4. března 2021

Chvilka v kuchyni #9

 Pěkné poledne,

Blíží se zase víkend a to je čas, kdy máme většinou více času na to zdokonalovat své kulinářské umění. Navíc v těchto dnech věřím, že jakýkoli tip na něco rychlého a dobrého není vůbec k zahození. 

Dříve jsem milovala Nutellu,  dokázala jsem si ji vzít večer k televizi a lžičkou ujídat většinu večera. No co si budeme povídat, není to úplně zdravé. A přiznávám, že pro Nutellu mám slabost i nyní, i když se už dokáži ovládat. Proto jsem byla ráda, že jsem narazila na o něco zdravější (s vědomím toho, že obecně se nic nemá přehánět) verzi - Proneinellu. Jaká je? Opravdu moc dobrá a s ranními palačinkami výborná! 


Oblíbila jsem si fermentované ovesné kašně. Vždy se skořicí a ráno dosypu pouze nějaké oříšky a trochu ovoce. Většinou - díky ovoci - už ani není potřeba přislazovat. 


Kellogs - klasické lupínky s medem, kterým jednou za čas neodolám. Máte to také tak? 


V minulém týdnu jsme (jak již tradičně) polévkovali. Nechyběl klasický vývar, ...


...ale také brokolicová s krupicí,...


...květáková ...


...a krupicová.  Tam mi tedy ujela ruka spíše než polévka se konzistencí blížila ke kaši. 


Nejsem zrovna milovník ryb, ale obalovanou tresku s kaší si dám vcelku s chutí.  Kyselé okurky jsou už "jen" malý bonus, který hodně vítají cácorky. 


Vepřové nudličky, omáčka ze smetany a nivy a k tomu opečené brambory. Rychlé, jednoduché a výborné. 


Co milují dětí? Těstoviny s boloňskou a sýrem. 


Dušené vepřové na hrášku s rýží. Naše klasika, která neomrzí a v současných dnech je i velmi jednoduše a téměř bez práce uvařená díky pomalému hrnci. 


Topinky z domácího chleba a pomazánka z tuňáka. Není nutné pokaždé vymýšlet x chodové menu. 


Když nás večer honí mlsná? Rajčata s olivami a balkánským sýrem to vcelku hravě vyřeší. 


Dětem ve škole zavřeli jídelnu, a tak si oběd nosily v termoskách - takový kuskus je na to ideální (nikde nic totiž nevyteče). A i řízky měly, ale to jsem nestihla vyfotit :-) 

 

Posilování imunity je důležité. A tak doplňujeme vitamíny jak se dá. 

 

Jednou až dvakrát týdně peču domácí chléb. Většinou s podmáslím. Je vláčný, vydrží (pokud jej nesníme) více dní a střídka je krásně jemná. Navíc mne baví to zdobení :-) 

 


A když ne chléb, tak bagetky. Tentokrát z kombinace několika mouk. 


Po delší době jsem pekla brownies. Měly ohromný úspěch, takže jsem musela udělat znovu hned druhý den...

 

...a třetí den jsem ještě "dotunila" pomocí mascarpone. Recept najdete ZDE.


Strejda slavil půlkulaté výročí, a tak mezi dárky nesměl chybět dort.  Korpus jsem zvolila špenátový a krém bylo čokoládové mascarpone. 

 


A protože trochu krému a ovoce zbylo, dala jsem do skleniček piškoty a právě zbytečky zužitkovala na skvělou svačinku. 

 

Sice nejsou vánoce, ale proč bychom si na zlepšení nálady neudělali pár košíčků plněných arašídovým máslem. No úspěch měly veliký, protože já snědla jen 2... :-) 


Oblíbený štrůdl nechyběl. Jen nám tedy vždy hrozně rychle zmizí z plechu...



Svačinkové inspirace:

 

 


Dobrou chuť! 
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig