Pěkné sobotní ráno,
copak dnes budete vařit? Mne už bublá na plotně polévka a poté bych to viděla na vepřové nudličky s kokosovým mlékem a kari. No uvidíme.... a pokud i vy hledáte inspiraci, tak pro vás mám pár tipů z minulého (ještě silvestrovského) týdne.
Ke snídani jsme během vánočních svátků měli nejčastěji cukroví či vánočky, ale taková jogurtová snídaně (či svačina) s mussli, fíkem a mučenkou není vůbec špatná. Navíc je krásně osvěžující.
Hodně času jsme trávili venku na procházkách. A co je to nej když přijdete z venčí lehce promrzlí? Ano, polévka. Ideálně vývar...
...či nějaká dobrůtka z MioMatu. Třeba dýňová s batátem a mrkví.
Na Nový rok nesmí chybět nějaké čočkové jídlo. My máme moc rádi polévku z červené čočky, a tak bylo jasné, co se nám na stole objeví.
Co u nás nesmí chybět na silvestrovském stole? Inu, podobně jako na Vánoce, je to řízek, bramborový salát a pár chlebíčků z domácí bagetky.
Velice jsme si oblíbili smažené nudle se zeleninou, vepřovým masem a mungo klíčky. Ty nám obzvlášť chutnají (holky tedy tvrdí, že to je určitě bambus, protože křupe) :-)
Námi milované vepřové nudličky na kari s kokosovým mlékem.Tentokrát s hranolky jako přílohou.
Slečna E dostala od Ježíška vlastní kuchařku, a tak hned s tatínkem vyzkoušeli gratinovanou dýni. Nebyla vůbec špatná, naopak. Jen naše domácí cibule má opravdu říz :-)
Rychlovka, když dorazíte z procházky a nemáte navařeno? Klidně vajíčka se slaninou či "volské oko"...
Kuřecí paličky na bylinkách a k tomu pečené bylinkové brambory? Pokud zvolíte dobrou kombinaci bylin, tak není vůbec důvod pochybovat a opravdu si pochutnáte.
Cácorky, asi jako většina dětí, milují těstoviny, a tak byly v minulém týdnu hned dvakrát. Vždy s hovězím mletým, mrkví, petrželí a pasírovanými rajčaty.
Odpolední svačinka v podobě toustíků se slaninou a chedarem je rychlá mňamka.
Stejně tak topinky s hummusem a avokádem. Já se snažím stále avokádo postupně do jídelníčku propašovat, ale milovník ze mne stále není. Nicméně zrovna tato kombinace byla výborná a osvěžující.
Kvašené zelí si chystáme domácí a tentokrát jsem zvolila červené. Barvička úžasná a po třech týdnech kvašení již máme nachystáno ve sklenici ke konzumaci.
Milujeme ovoce a na našem stole nesmí chybět. Klasická jablíčka či hrušky různě doplňuji mangen, citrusy, banány apod...
Po opravdu dlouhé době jsem se stavila v DM drogerii a narazila na malé bábovičky. Nemohla jsem je tam nechat. Chápu, že to není nutnost, ale jsou roztomilé a pro cácorky do školy ideální na svačinu. Druhý den jsem manžela vyslala ještě pro druhé balení, ať jich máme více :-)
Kdo by nemiloval klasický vanilkový puding s piškoty? Od dětství jej mám moc ráda.
Niva šneci jsou také skvělá svačinka či část večeře. Jsou jednoduché, rychlé, dobré a zasytí.
Pečivo chystám nejčastěji domácí. Různě experimentuji, ale držím se i osvědčených receptů. Taková kořenová bagetka či toustový chléb je ideální volbou v podstatě na každý den.
Stejně tak sezamové rohlíčky, které jsou výborné zejména s domácí šípkovou marmeládou.
Máte rádi kombuchu? Pokud ano, zkuste ji po slití namíchat 1:1 s mandarinkovým džusem a nechat ještě 1-2 dny "pracovat". To je pak výborná mňamka!
No a protože to počasí je takové jaké je, tak klasický svařáček nikdy není špatný nápad :-)
Dobrou chuť!
Na Slivestra jsme také pekli mimo jiné i niva šneky, ale milovník plísňových sýrů tedy ze mě nebude.. :/ Zastáncem avokáda taky nejsem, ovšem kombinace s hummusem nezní vůbec špatně :D
OdpovědětVymazatJá mám ty plísňové sýry právě dost ráda, nejčastěji tedy Nivu a Hermelín, ale ten jen v čerstvém a nepřezrálém stavu :-)
VymazatK tomu avokádu s hummusem určitě doporučuji zejména tu topinku. Kombinace je to mňamózní :-)