sobota 9. ledna 2021

Chvilka v kuchyni #53 - 1

 Pěkné sobotní ráno,

copak dnes budete vařit? Mne už bublá na plotně polévka a poté bych to viděla na vepřové nudličky s kokosovým mlékem a kari. No uvidíme....  a pokud i vy hledáte inspiraci, tak pro vás mám pár tipů z minulého (ještě silvestrovského) týdne. 

Ke snídani jsme během vánočních svátků měli nejčastěji cukroví či vánočky, ale taková jogurtová snídaně (či svačina) s mussli, fíkem a mučenkou není vůbec špatná. Navíc je krásně osvěžující. 


Hodně času jsme trávili venku na procházkách. A co je to nej když přijdete z venčí lehce promrzlí? Ano, polévka. Ideálně vývar...


...či nějaká dobrůtka z MioMatu. Třeba dýňová s batátem a mrkví. 


Na Nový rok nesmí chybět nějaké čočkové jídlo. My máme moc rádi polévku z červené čočky, a tak bylo jasné, co se nám na stole objeví. 


Co u nás nesmí chybět na silvestrovském stole? Inu, podobně jako na Vánoce, je to řízek, bramborový salát a pár chlebíčků z domácí bagetky. 

 

 

Velice jsme si oblíbili smažené nudle se zeleninou, vepřovým masem a mungo klíčky. Ty nám obzvlášť chutnají (holky tedy tvrdí, že to je určitě bambus, protože křupe) :-) 


Námi milované vepřové nudličky na kari s kokosovým mlékem.Tentokrát s hranolky jako přílohou. 


Slečna E dostala od Ježíška vlastní kuchařku, a tak hned s tatínkem vyzkoušeli gratinovanou dýni. Nebyla vůbec špatná, naopak. Jen naše domácí cibule má opravdu říz :-) 


Rychlovka, když dorazíte z procházky a nemáte navařeno? Klidně vajíčka se slaninou či "volské oko"... 

 

Kuřecí paličky na bylinkách a k tomu pečené bylinkové brambory? Pokud zvolíte dobrou kombinaci bylin, tak není vůbec důvod pochybovat a opravdu si pochutnáte. 


Cácorky, asi jako většina dětí, milují těstoviny, a tak byly v minulém týdnu hned dvakrát. Vždy s hovězím mletým, mrkví, petrželí a pasírovanými rajčaty.  

 

Odpolední svačinka v podobě toustíků se slaninou a chedarem je rychlá mňamka. 


Stejně tak topinky s hummusem a avokádem. Já se snažím stále avokádo postupně do jídelníčku propašovat, ale milovník ze mne stále není. Nicméně zrovna tato kombinace byla výborná a osvěžující. 


Kvašené zelí si chystáme domácí a tentokrát jsem zvolila červené. Barvička úžasná a po třech týdnech kvašení již máme nachystáno ve sklenici ke konzumaci. 


Milujeme ovoce a na našem stole nesmí chybět. Klasická jablíčka či hrušky různě doplňuji mangen, citrusy, banány apod... 

 

Po opravdu dlouhé době jsem se stavila v DM drogerii a narazila na malé bábovičky. Nemohla jsem je tam nechat. Chápu, že to není nutnost, ale jsou roztomilé a pro cácorky do školy ideální na svačinu. Druhý den jsem manžela vyslala ještě pro druhé balení, ať jich máme více :-) 

 

Kdo by nemiloval klasický vanilkový puding s piškoty? Od dětství jej mám moc ráda. 


Niva šneci jsou také skvělá svačinka či část večeře. Jsou jednoduché, rychlé, dobré a zasytí. 


Pečivo chystám nejčastěji domácí. Různě experimentuji, ale držím se i osvědčených receptů. Taková kořenová bagetka či toustový chléb je ideální volbou v podstatě na každý den.

 

Stejně tak sezamové rohlíčky, které jsou výborné zejména s domácí šípkovou marmeládou. 


Máte rádi kombuchu? Pokud ano, zkuste ji po slití namíchat 1:1 s mandarinkovým džusem a nechat ještě 1-2 dny "pracovat". To je pak výborná mňamka! 


No a protože to počasí je takové jaké je, tak klasický svařáček nikdy není špatný nápad :-) 
 

Dobrou chuť!
SHARE:

2 komentáře

  1. Na Slivestra jsme také pekli mimo jiné i niva šneky, ale milovník plísňových sýrů tedy ze mě nebude.. :/ Zastáncem avokáda taky nejsem, ovšem kombinace s hummusem nezní vůbec špatně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ty plísňové sýry právě dost ráda, nejčastěji tedy Nivu a Hermelín, ale ten jen v čerstvém a nepřezrálém stavu :-)
      K tomu avokádu s hummusem určitě doporučuji zejména tu topinku. Kombinace je to mňamózní :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig