Pěkné odpoledne,
minulý týden by typicky vánoční, a to i co se kuchyně týče. Ale i tak jsme nezůstali jen u řízků a salátu...
Tentokrát jsme tolik nepolévkovali, ale vývar (který jsme jedli dva dny, protože jej byl velký kotel) jsme si neodpustili.
Pečené kuřecí paličky na bylinkách s trochou másla a k tomu rýže s výpekem, to je výborná a zároveň extra jednoduchá mňamka. Ta nikdy neomrzí.
Stejně tak i zapečené - francouzské - brambory. Ty máme hodně rádi a přitom je to jídlo ze tří ingrediencí.
Cácorky si docela oblíbily mungo klíčky a já jsem za to ráda, protože mi také moc chutnají. Nejčasti je dávám do "asijkých" jídel s nudlemi či rýží.
A samozřejmě - protože byly Vánoce, nesměl chybět klasický bamborový salát. Vždy jej dělám den předem, protože je pak krásně rozleželý a opravdu moc dobrý.
...a k salátu samozřejmě patří řízek a vinná klobáska. Nejme moc na kapra (protože jej kromě manžela a mé mamky nikdo nejí :-) ) , a tak se držíme této klasiky.
A když už byl salát, udělala jsem i pár chlebíčků z domácí bagetky.
Samozřejmě nechybělo domácí pečivo. Po delší době jsem udělala slunečnicový podmáslák, který jsem rozdělila na dva menší - čerstvý chléb je prostě lepší, a tak těsto raději takto rozdělím na dvě, jedno nechám kynout na lince a upeču ještě ten den a druhé těsto dám pomalu kynout do lednice a peču druhý či třetí den.
A protože to chtělo pár chlebíčků, upekla jsem i kořenové bagetky, do kterých jsem tedy tentokrát nepřidávala žádná semínka či koření.
Ještě jsem z kraje týdne upekla tři druhy cukroví, aby se " neřeklo". Ale tedy přiznám se, že letos máme cukroví opravdu hodně a neubývá z tácu tak rychle, jak bych čekala ... :-)
Recepty na tyto dobrůtky jsem vám sepsala i sem na blog. Ne vše je vyloženě vánoční, a tak můžete nachystat pár kousků například na silvestrovskou oslavu.
Tento týden měla moje teta narozeniny, a protože má ráda Pavlovu, jednu jsem ji nachystala. Ovoce - přesněji malinová marmeláda, přišla na dno "mističky" a o zdobení se následně postaraly pistáciové košíčky, které jsem rozkrájela. Myslím, že na efekt to bylo moc hezké právě s takto sekanými košíčky.
K Vánocům patří vánočka, a tak u nás samozřejmě nemohla chybět. A rovnou třikrát. Dvě varianty s rozinkami a jedna - větší - bez rozinek.
Miluji tlamolepík - domácí "vaječňák" bez vajíček či chcete-li baileys. Byl to i jeden z prvních receptů ZDE na blogu.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.