pondělí 7. prosince 2020

Cukroví letos (ne) peču

 Hezký večer,

zcela bez přetvářky a narovinu říkám, že byly doby, kdy jsem chtěla mít vše "pintlich" a cukrátka jak ze žurnálu. No, ta tam jsou ty časy... 

Jsou dny, kdy toho máme všichni až až a s blížícími se Vánoci je situace hektičtější. Snažíme se udělat výzdobu, zazimovat zahradu, cácorky nám sdělují svá přání, o které si píší Ježíškovi (nejlépe, když mne říkají jiná přání než manželovi a ve finále to shrnou, že by rády obojí ...klasika...). 

A tak jsem si řekla, že si spíš ty dny budeme užívat, než se honit za dokonalostí, díky které bych akorát tak stresovala všechny kolem sebe.  


Holky se hrozně těšily na pečení. Ony obecně rády pomáhají v kuchyni (ne vždy k mému nadšení), a tak jsme udělali doma domluvu, že budou péct hlavně ony. 
Pořídila jsem těsto - na doporučení jsem si nechala vytvořit jedno domácí od moc šikovné paní a ještě jsem koupila jedno oblíbené z "domácí pekárny".
Možná vás napadne, že je lepší si udělat těsto vlastní - a máte možná pravdu, ale mám již pár let osvědčený "zdroj", díky kterému vím, že jsou pak perníčky měkké a zároveň vím, z čeho je těsto vyrobeno. Nyní jsem zkusila ještě jedno jiné těsto, ovšem opět z "domácích zdrojů", a tak proč si to trochu neulehčit, že? :-) 


Jenže se člověk nesmí uchlácholit vidinou klidného pečení, jak jsme si to s manželem vysnili my. 
No dobře, rozhodně jim musíte být k ruce, sem tam dělat soudce v dohadování o tvořítka - ne, nemáme jich opravdu málo, a samozřejmě hlídat pečivo v troubě.  


Co je fajn, že dětská fantazie je obrovská, a tak se nespokojí s klasickými tvary jako je hvězdička či srdíčko, ale použily snad všechna razítka a vykrajovátka, která doma máme. Obrovskou radost pak měly z tanku, který vyrobily pro strejdy a jeden i pro tatínka. 


Samozřejmě nesměla chybět perníková kost pro Gigi (kterou ale sníme my a Gigi upečeme něco jiného - psího) a vykrojený bulík. Těch máme hned několik - inu, jsme již skoro sušenková chovná bull stanice :-) 


Ještě pár let zpět by mi vadilo, že perníčky nejsou jeden jak druhý. Nemilosrdně bych předělávala ty nepovedené a těsto div neměřila šuplérou, aby bylo stejně tenké. Ale teď? Není proč. Tak nějak jsem z toho "vyrostla". Hlavní je, že jsou holky spokojené. Mají radost, jak jsou velké  a jak to v kuchyni umí. Jsou na sebe hrdé, co vše zvládnou a že to jsou vlastně ony, které to cukroví pro nás chystají. 
Ještě tak 2-3 druhy určitě vyrobí (pokud se jim bude chtít), do pár kousků se pustím i já a pár hotových "cukrlátek" máme objednáno od jedné skvělé místní maminky.  Myslím, že to bude až dost a krásně si ten advent osladíme. 

Krásný advent! 

SHARE:

4 komentáře

  1. Je pravda,že my jsme s mamkou pekli od malička. Mamak vždycky nadělala těsta a hlídala troubu, my vykrajovali a zdobili. Musím uznat, že poslední roky dost těžce nesu, že péct nemůžu kvůli tomu, že jsem většinu času na opačné straně republiky a prostě to není ono. Rodinné pečení, je rodinné pečení. No snad to příští rok vyjde, budu doufat....
    A mimochodem, ten tak je boží :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že určitě časem se zase třeba k rodinnému pečení vrátíte a budete si to užívat o to více. Holt ne vždy to vyjde, ale to nevadí, protože o to více se člověk těší na příště. :-)

      Vymazat
  2. No, pečení s dětmi, přes jsi to vystihla. Tank je super, kdes ho sehnala. My máme kdejake auto, náklaďák, traktor, letadlo a nutné je musíme péct, ale peču i rodičům a známým, takže i na hvězdičky a srdíčka taky dojde. Asi by nepochopili linecké traktory:-))
    Krásný zbytek adventu. Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tank jsem objednávala víceméně náhodou v FB skupině, kde vyrábí podobná vykrajovátka na 3D tiskárně - Formičky a vykrajovátka na sušenky, perníčky, cukroví..na přání.3D tisk. doporučuji :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář, Vaše data zpracovávám v souladu s GDPR.

Blogger templates by pipdig